Soorten Siergras

Hier vind je al onze siergrassen ook kun je per soort ons assortiment siergrassen bekijken.

Subcategorieën

 • Armeria - Engelsgras.

  Wintergroene bodembedekker welke geliefd is door zijn lange en rijke bloei met roze of witte bloemen. Behoort officeel tot de groep Vasteplanten maar bij ons kun je hem door zijn uiterlijk ook terug vinden tussen de Siergrassen. Makkelijk in onderhoud na de bloei de uitgebloeide bloemen verwijderen. De energie zal dan naar het blad gaan, zodat de plant sterk en gezond blijft. Voor een mooie groei en bloei zet ze dan in het zonnetje in licht vocht houdende grond. In grotere groepen komt engelsgras het beste tot zijn recht en is goed te combineren met andere planten.

 • Calamagrostis
  Calamagrostis of met nederlandse naam genoemd Struisriet. De botanische naam Calamagrostis is afgeleid uit het Grieks, kalamos: riet en agrostis: gras, dus: rietgras. Dit mooie siergras is op veel plaatsen toepasbaar. Soorten zijn: Helm Bosstruisriet Noordse helm Hennegras Duinriet Rivierstruisriet Purper struisriet Stijf struisriet Bergstruisriet Veenstruisriet
 • Calamagrostis -Struisriet
  Calamagrostis / Struisriet Zijn vooral strak opgaande siergrassen. Niet wintergroen wel goed winterhard. Makkelijk in onderhoud en woekert niet. Voor een mooie groei en bloei van Calamagrostis zet ze dan in het zonnetje of halfschaduw met een goed vocht houdende grond. Proef de seizoenen met dit mooie siergras bijna elk seizoen is het een beleving.
 • Carex - Zegge

  Carex of Zegge De meeste soorten Zegge Carex zijn sterke wintergroene bodembedekkers. De nederlandse naar voor Carex is Zegge het is een ideale plant om accenten te leggen in tuinen. Makkelijk toe te passan als bodembedekker op de voorgrond in grote groepen kom deze goed tot zijn recht, Carex is makkelijk in de verzorging en in onderhoud. Carex heeft een polvormige groeiwijze en woekert niet. Carex groeit goed in gedraineerde, vochtige grond met halfschaduw tot schaduw.

 • Festuca - Zwenkgras
  Zijn kleine bolvormige siergrassoorten het dunne blad is naaldvormig en wintergroen. Festuca is er in de bladkleuren groen en blauw de bloei is met groen kleurige aren in de maanden mei en juni. Gemakkelijk in de verzorging en woekert niet. Festuca groeit goed in vocht doorlatende luchtinge grond met halfschaduw tot zonnig.
 • Imperata - japans...
  Deze zijn het mooiste in de herst wanneer het blad verkleurd waarvan japans bloedgras het bekendste is. Niet wintergroen siergras dat zich uitbereid door ondergrondse kleine wortelstokejes. Gemakkelijk in de verzorging en goed winterhard. In grotere groepen komt Imperata het beste tot zijn recht.
 • Pennisetum -...
  Deze prachtige herfstbloeier is een van de meest bekende siergras soorten. De Nederlandsenaam is Lampenpoetsersgras. Gemakkelijk in de verzorging en woekert niet. Voor een mooie groei en bloei zet ze dan in het zonnetje in licht vocht houdende grond. In grotere groepen komt Pennisetum het beste tot zijn recht en is goed te combineren met andere planten zoals ijzerhard. Gemakkelijk in de verzorging. Niet wintergroen wel goed winterhard.
 • Miscanthus - Prachtriet

  Deze prachtige herfstbloeier is een van de meest bekende grote siergras soorten. De Nederlandsenaam is Prachtriet. Groeit goed en is een sterk siergras. Voor een mooie groei en bloei zet ze dan in het zonnetje in licht vocht houdende grond. In grotere groepen komt Miscanthus het beste tot zijn recht en is goed te gebruiken als natuurlijke siergrassenhaag.

 • Panicum - Vingergras.
  Makkelijke middelhoge siergrassen. Ze zijn niet wintergroen maar wel winterhard. Panicum groeit het beste op droge tot vochthoudende, lichtzure grond in de volle zon. Makkelijk in de verzorging polvormige groei en niet woekerend. Breed toepasbaar zowel in groepen als in bosjes in een bloemen border.
 • Koeleria
 • Luzula - Veldbies

  Een groen bodembedekkend siergras welke bloeit met witte bloemen. In grotere groepen komt Luzula het beste tot zijn recht en is goed te combineren met andere planten zoals ijzerhard. Gemakkelijk in de verzorging. Matig wintergroen en goed winterhard. Voor een mooie groei en bloei zet ze dan in het zonnetje in zeer licht vocht houdende grond.

 • Liriope - Leliegras

  Deze super populaire wintergroene bodembedekker wordt in veel tuinen toegepast. Behoort officeel tot de groep Vasteplanten maar bij ons kun je hem door zijn uiterlijk ook terug vinden tussen de Siergrassen. Makkelijk in onderhoud en woekert niet. Door zijn mooie bloei kun je makkelijk accenten leggen in tuinen. In grotere groepen komt liriope het beste tot zijn recht en is goed te combineren met andere planten.

 • Leymus - Zandhaver
  Leymus is een goed te combineren blauw grijs siergras van ongeveer 80cm hoog. Niet wintergroen wel goed winterhard. Voor een mooie groei en bloei zet ze dan in het zonnetje of halfschaduw in licht vocht houdende grond. Breed toepasbaar zowel in groepen als los.
 • Opidopogon -...

  Opidopogon / Zwartgras / Slangenbaard. Zijn lage wintergroene bodembedekkers. De Nederlandsenamen zijn Zwart gras en Slangenbaard. Ze behoren officeel tot de groep Vasteplanten maar bij ons kun je ze door zijn polvormige groeiwijze ook terug vinden tussen de Siergrassen. Gemakkelijk in de verzorging en onderhoud. Matig wintergroen en goed winterhard. Voor een mooie groei en bloei van Opidopogon zet ze dan in het zonnetje of halfschaduw in licht vocht houdende grond. In grotere groepen komt Opidopogon het beste tot zijn recht.

 • Molinia - Pijpestootje.
  Zijn mooie polvormige siergrassen met prachtige herfstkluer. Ze zijn niet wintergroen maar wel goed winterhard. Voor een mooie groei en bloei van Molinia zet ze dan in het zonnetje of halfschaduw in licht vocht houdende grond. Gemakkelijk in de verzorging, weinig mest geven. Zeer geschikt als snijgroen. In grotere groepen komt Molinia het beste tot zijn recht.
 • Sesleria
  Een bescheiden groep van grassen, veelal met blauwachtig getint loof. Sesleria's kun je gelijk herkennen aan het wat stijve loof wat zeer dichte polletjes maakt. Ze zijn ook uitstekend tegen droogte bestand, sommigen houden dit zelfs in combinatie met schaduw goed uit. Daardoor heeft dit gras veel gebruiksmogelijkheden. Sommige tuinarchitecten zijn er helemaal weg van. Andere tuinarchitecten, en dat zijn de meesten, gebruiken het niet omdat ze Sesleria niet kennen.
 • Sporobolis
  Deze grassen komen over de hele wereld voor, maar voor ons doel zijn slechts een paar Noord-Amerikaanse soorten geschikt: hiervan is S. heterolepis de laatste jaren wel tot het meest gevraagde gras gaan behoren. Dit is vooral vanwege het feit dat Piet Oudolf ze veel is gaan gebruiken in zijn beplantingsplannen. Hij gebruikt ze graag grootschalig en als je op het juiste moment komt dan ruik je de bloeiwijze! Een moeilijk te beschrijven zoete geur, door sommigen beschreven als iets met koriander. Het is een van de meest delicate en elegante prairiegrassen. Met de bossige groeiwijze en fijne structuur zijn ze eigenlijk uniek. Ze groeien niet snel, maar daar staat tegenover dat je ze jaren aan hun lot kunt overlaten zonder dat ze in het hart kaal worden of achteruit gaan. Ze kunnen enorm veel droogte aan. Volle zon tot lichte schaduw. Wij vinden het erg moeilijk de verschillende variëteiten van S. heterolepis uit elkaar te houden. 'Cloud' heeft een wat rodere bloeiwijze.
 • Stipa - Vedergras

  Stipa / Vedergras Het blad van de stippa is heel dun en wuift hierdoorn makkelijk door de wind op en neer. Stipa brengt leven in de tuin en is goed te combineren met andere vasteplanten en siergrassen wordt niet voor niets vaak gebruikt in prairiegardens. In grotere groepen komt Stipa het beste tot zijn recht maar kan ook goed als solitair in pot op het terras. Makkelijk in de verzorging en groeit polvormig. Niet wintergroen gras wel goed winterhard. Stipa wordt steeds vaker toegepast en is zeer populair in de natuurlijke en modernere tuinen.

Actieve filters